Odense kåret til Årets Elevvenlig Kommune 2023
Elevdemokratiet trives så godt, at Odense nu for anden gang modtager prisen som Årets Elevvenlig Kommune. Det sker kun få måneder efter, at kommunen også blev tildelt prisen for at være Årets Ungdomskommune 2023.
Odenses unge kan og vil i en sådan grad, at det bemærkes landet over. De får idéer, diskuterer dem, deler dem og gennemfører dem. Det har den landsdækkende organisation, Danske Skoleelever, bemærket. Ved weekendens elevtopmøde fik Odense Fælleselevråd prisen som Årets Elevvenlig Kommune 2023 for sit politiske arbejde og sin indsats for elevdemokrati.
Odense Fælleselevråd, der repræsenterer elevråd på alle byens folkeskoler, har over hele linjen vist, at deres aktiviteter og sammenhold styrker fællesskabet, forståelsen for demokratiet og elevernes mulighed for at få indflydelse.
Kåringen kommer kun få måneder efter, at Dansk Ungdoms Fællesråd tildelte Odense prisen som "Årets Ungdomskommune" for omfattende involvering af unge.
Det er derfor en stolt og taknemmelig børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen, der nu kan lykønske Odense Fælleselevråd:
- Stort tillykke til Odense Fælleselevråd, som endnu en gang henter prisen for Årets Elevvenlig Kommune hjem til Odense. Det er unge, der interesserer sig for andre end sig selv og som samler unge på tværs af byen. De giver børn og unge en fælles og slagkraftig stemme, der bidrager til et demokrati fyldt med energi og gode idéer, siger hun.
Demokratiske rollemodeller
Fælleselevrådet har i det forgangne år blandt andet været med til at planlægge Festival for Fremtiden, hvor mere end 1.200 elever deltog. De er også kommet med indspark til SSP's dilemmaspil, der handler om indsatsen mod negativ social kontrol. Og ikke mindst har de været rollemodeller i arbejdet med elevinvolvering og demokratisk dannelse af elever gennem elevrådsdage på de enkelte folkeskoler.
I Odense Fælleselevråd glæder de sig også over kåringen.
- Jeg er selvfølgelig stolt på vores vegne. Det er ikke en lille pris, så det er en stor ære for vores fælleselevråd at modtage prisen. Vi har gennem det seneste år opnået mange ting og vi har fået politikerne til at lytte til os. Og det er netop det, som gør, at vi gerne vil opbygge det elevdemokrati, som vi har, fortæller Azra Pilica, formand for Odense Fælleselevråd.
Derfor løber Odense Kommune med titlen
At Odense nu kan kalde sig Årets Elevvenlig Kommune, begrunder Danske Skoleelever med, at Odense Fælleselevråd har samarbejdet bredt og formået at styrke deres relationer på tværs. Det gælder både igennem deltagelse på Danske Skoleelevers netværksdage med engagement og energi og med besøg af Hvidovres Fælleselevråd, som de har haft sparring, erfaringsudveksling og fællesspisning med. Derudover har der løbende været en tæt kontakt til kommunens Børn- og Ungeudvalg, som har sikret politisk indflydelse på elevdagsordenen i løbet af året.
- Odense Kommunes fælleselevråd viser over hele linjen, at sammenholdet og deres aktiviteter er dét, som styrker fællesskabet og elevdemokratiet i en kommune. Desuden formår de at træde ind i lokale dagsordener og bruge elevernes stemme med ind i udvikling af projekter, festivaler og politik. Stort tillykke med titlen som Årets Elevvenlig Kommune til Odense Kommune. Titlen forpligter - fortsæt det gode arbejde, udtaler Marie Holt Hermansen, formand for Danske Skoleelever.
Det er 15. gang, Danske Skoleelever kårer Årets Elevvenlig Kommune, som findes blandt de 44 kommuner, der har indgået Elevvenlig Kommune samarbejdsaftale med Danske Skoleelever.
Odense Kommune modtog også anerkendelsen i 2017.
Susanne Crawley Larsen, børn- og ungerådmand, Odense, mobil: 30 60 44 19, sucl@odense.dk
Odense Fælleselevråd, odensefaelleselevraad@gmail.com